Langganan Lewat Email

Kamis, 22 September 2011

RA.Dewi Sartika (Bhs.Sunda)

Dewi Sartika (Lahirdi Bandung,4 Desember 1884-pupus di Tasikmalaya 11 September 1947) nyaeta tokoh anu ngarintis Pendidikan keur kaom Istri jeung mangrupakeun salah sahiji tokoh Pahlawan Nasional.
Dewi Sartika dilahirkeun ti kulawarga priyayi sunda,Nyi Raden Rajapermas jeung Raden Somanagara.Meski ngalanggar adat harita,Ibu Ramana keukeuh nyakolakeun Dewi Sartika,ka sakola Walanda deui.Sapupus Ramana,Dewi Sartika diasuh ku Ua-na (Lanceuk Ibuna) nu mangrupakeun Patih di Cicalengka.Ti Ua-na,Anjeuna meunang didikan tentang Kasundaan,sedengkeun wawasan kabudayaan Barat diperoleh tina berkat didikan Nyonya Asisten Residen bangsa Walanda.
Ti taun 1902 Dewi Sartika tos ngarintis Sakola kanggo kaom Istri.Di ruangan alit,di pipir bumi Ibuna di Bandung,Dewi Sartika ngajar di payuneun anggota Kulawarga anu Istri.Ngarenda,Masak,Ngaput,Maca,Nulis,Ngitung jsb,ngajadikeun materi pangajaran harita.
Sanggeus konsultasi jeung Bupati RA. Martenagara ,dina 16 Januari 1904,Dewi Sartika muka Sakola Istri kahiji sa-Hindia - Walanda.Guruna tilu urang,nyaeta Dewi Sartika sareng dulurna,Ny. Poerwa dan Nyi. Oewid.Murid angkatan pertamana 20 urang-an,ngagunakeun ruangan pendopo kabupaten Bandung.
Bulan September 1929,Dewi Sartika ngayakeun peringatan pendirian sakolana nu tos 25 tahun.Nu saterusna ganti ngaran jadi "Sakola Raden Dewi".Ku jasana ieu,Dewi Sartika dipasihan bintang jasa ku pamarentah Hindia-Walanda.

~The End~

(Suara Admin:Mentranslate Artikel Singkat diatas memerlukan waktu 1 jam!)

Sumber:Wikipedia,Translate to Sunda:Arina

Keywords:Biografi RA.Dewi Sartika dengan bahasa sunda,Dewi sartika make basa sunda,Pahlawan Jawa barat dengan bahasa sunda,Biografi tokoh Jawa barat dengan bahasa sunda,Tokoh Pahlawan make basa sunda,Tokoh pahlawan nganggo basa sunda,Pahlawan nasional make basa sunda,Sakola Istri kahiji di Indonesia,Sekolah wanita pertama di indonesia,Tokoh pejuang wanita,Pahlawan wanita.

2 komentar:

Anonim mengatakan...

Nuhun Lurr.... :D

muhammad Wildan mengatakan...

hatur nuhun min....di tampi Vsan biografina.......menta izin copas we ah....

Poskan Komentar